UberStudent Forums

Help and Community for Users of Uberstudent
Return to UberStudent Home Page
It is currently Fri Apr 28, 2017 12:10 pm

All times are UTC





Click Here to Get Inexpensive UberStudent Discs


Click here to get UberStudent discs delivered to your mailbox
Delivered Directly to Your Mailbox!

Post new topic Reply to topic  [ 9 posts ] 
Author Message
 Post subject: Sound stopped working
PostPosted: Sat Nov 01, 2014 5:54 am 
Offline
Established UberStudent User

Joined: Thu Jul 17, 2014 8:31 pm
Posts: 15
How do I get the sound on my Uberstudent laptop working again? The other day I noticed that the opening sound was not playing anymore so I tried to play some of my music in Audacious and it looked like it was playing but no sound was coming out. I also tryed playing music with earphones plugged in and that had the same results. I tryed utube which also had the same outcome. I booted into windows on the same device and everythng is working fine. Could this be a driver issue.

Thank you, an help would be greatly appreciated


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Nov 01, 2014 11:01 am 
Offline
UberStudent Founder and Lead Developer
User avatar

Joined: Sun Nov 11, 2012 8:54 am
Posts: 937
Location: UberStudent Headquarters
That's really odd. Let's troubleshoot.

Did this happen immediately after an update from the Update Manager?

Did you needlessly update the Linux kernel by running sudo apt-get upgrade?

Those would indicate a possible software issue, which is very unlikely.

First off, please check the simple things. Is your sound muted? Please hit Alt+F2 on your keyboard and run xfce4-mixer. Is everything ticked to play there?

Which machine are you using?

_________________
UberStudent Must Become Self-Sustaining. If UberStudent and my dedicated support of it has benefited you, it's important to make a donation. Thanks!

The UberStudent Headquarters:
    * Mobo: MSI 870-G45
    * Processor: AMD Phenom II X4 3.4GHz
    * RAM: G.SKILL 8GB DDR3 1600
    * Graphics: MSI NVIDIA GeForce GTX 750 Ti
    * Drive: OCZ Vertex SSD
    * Case: Rosewill ATX Mid Tower
    * Monitors: 2 x Dell UltraSharp
    * With UberStudent 4.3 Development Build
You should build your own computers, too!


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Nov 02, 2014 8:39 am 
Offline
Established UberStudent User

Joined: Thu Jul 17, 2014 8:31 pm
Posts: 15
I ran xfce4-mixer and my cpu is not muted and all the areas are filled. My compter is a HP PAVILION 15 NOTEBOOK.
Thank you for the fast reply.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Nov 06, 2014 8:24 am 
Offline
UberStudent Founder and Lead Developer
User avatar

Joined: Sun Nov 11, 2012 8:54 am
Posts: 937
Location: UberStudent Headquarters
I apologize it's taken me so long to get back with you. I've been very busy building UberStudent 4.1 and I can get pretty absorbed when I get in that mode. :| :geek:

Let's try updating the kernel, which is where drivers in Linux are located. Please open a terminal and run

Code:
sudo apt-get upgrade


Then, reboot. Did that fix the issue?

_________________
UberStudent Must Become Self-Sustaining. If UberStudent and my dedicated support of it has benefited you, it's important to make a donation. Thanks!

The UberStudent Headquarters:
    * Mobo: MSI 870-G45
    * Processor: AMD Phenom II X4 3.4GHz
    * RAM: G.SKILL 8GB DDR3 1600
    * Graphics: MSI NVIDIA GeForce GTX 750 Ti
    * Drive: OCZ Vertex SSD
    * Case: Rosewill ATX Mid Tower
    * Monitors: 2 x Dell UltraSharp
    * With UberStudent 4.3 Development Build
You should build your own computers, too!


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Nov 13, 2014 7:59 am 
Offline
Established UberStudent User

Joined: Thu Jul 17, 2014 8:31 pm
Posts: 15
Sorry it took me so long to reply but I had a lot of assignments due in and I was very buissy. I updated the UberStudent kernel using sudo apt-get upgrade and restarted and the sound is still not working.
Thank you.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Nov 13, 2014 10:29 am 
Offline
UberStudent Founder and Lead Developer
User avatar

Joined: Sun Nov 11, 2012 8:54 am
Posts: 937
Location: UberStudent Headquarters
Let's take these troubleshooting steps to try to isolate the issue.

1. Go to Settings menu > Administration > Session and Startup > Application Autostart and verify that PulseAudio Sound System is ticked.

If it is NOT, please tick it and reboot. Do you have sound now? If it IS ticked, please:

2. In your system without sound, please create a new user account by going to Settings menu > Administration > Users and Groups > Add and create a new account; then, log out and log in to the new account. Do you have sound now?

If NOT, please:

3. Boot in to the UberStudent 4.0 live disc. Do you hear the startup sound that runs at boot? If you then play the sample sound file at this link, do you hear sound?

_________________
UberStudent Must Become Self-Sustaining. If UberStudent and my dedicated support of it has benefited you, it's important to make a donation. Thanks!

The UberStudent Headquarters:
    * Mobo: MSI 870-G45
    * Processor: AMD Phenom II X4 3.4GHz
    * RAM: G.SKILL 8GB DDR3 1600
    * Graphics: MSI NVIDIA GeForce GTX 750 Ti
    * Drive: OCZ Vertex SSD
    * Case: Rosewill ATX Mid Tower
    * Monitors: 2 x Dell UltraSharp
    * With UberStudent 4.3 Development Build
You should build your own computers, too!


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Nov 14, 2014 6:34 am 
Offline
Established UberStudent User

Joined: Thu Jul 17, 2014 8:31 pm
Posts: 15
I created a new user account and the sound is working. :D The Pulse Audio box is ticked.
Thank you for all your help. :)


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Nov 14, 2014 9:12 am 
Offline
UberStudent Founder and Lead Developer
User avatar

Joined: Sun Nov 11, 2012 8:54 am
Posts: 937
Location: UberStudent Headquarters
Cool, great. :D

Whenever a new account is created, it is made with all the default settings. The issue must have been some setting that got in to your old account's home directory, probably having gotten there from you having a bit too much fun tweaking things. :lol: We could maybe figure out what that setting is, but if you're content with a new account, great. :geek:

_________________
UberStudent Must Become Self-Sustaining. If UberStudent and my dedicated support of it has benefited you, it's important to make a donation. Thanks!

The UberStudent Headquarters:
    * Mobo: MSI 870-G45
    * Processor: AMD Phenom II X4 3.4GHz
    * RAM: G.SKILL 8GB DDR3 1600
    * Graphics: MSI NVIDIA GeForce GTX 750 Ti
    * Drive: OCZ Vertex SSD
    * Case: Rosewill ATX Mid Tower
    * Monitors: 2 x Dell UltraSharp
    * With UberStudent 4.3 Development Build
You should build your own computers, too!


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Nov 14, 2014 9:38 am 
Offline
Established UberStudent User

Joined: Thu Jul 17, 2014 8:31 pm
Posts: 15
Thank you! How did you know that making a new account would make the sound work again. However I would like to keep my old account as it has many programs on it which would be difficult to transfer to the new account. Also I am likely to accidentally do this again. :oops:


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 9 posts ] 

Click Here to Get Inexpensive UberStudent Discs


Click here to get UberStudent discs delivered to your mailbox
Delivered Directly to Your Mailbox!



All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group